dinsdag 28 oktober 2014

Leesgroep met het boek 'Ik had honger': 24 en 25 januari, 21 en 22 maart, 25 en 26 april 2015

Al tien jaar organiseert Tochten van Hoop in Antwerpen en Brussel wandelingen die leiden naar plaatsen waar men normaal niet komt en waar men duidelijke sporen vindt van de positieve en hoopvolle manier waarop in de stad met armoede wordt omgegaan.

Ter gelegenheid van dit jubileum brengt de organisatie een boek uit over de zeven werken van Barmhartigheid. Ieder thema wordt uitgewerkt aan de hand van een duiding, en met aangrijpende getuigenissen van mensen in nood en organisaties die hen een helpende hand aanreiken.

Dit boek zelf is een leestocht van Hoop geworden! Over aanwezigheid, nabijheid, hulpvaardigheid, maar ook over rechtvaardigheid, solidariteit, strijdvaardigheid. En over het samen gaan van beide. 

Er gaat een concreet appèl uit van de Tochten van Hoop: mensen open je ogen en oren en luister en kijk wat er gaande is, niet alleen kommer en kwel maar ook positieve inzet en levenskwaliteit.

Laat dit boek je inspireren in de zoektocht naar kleine goedheid en grote rechtvaardigheid. Gedurende drie weekends leggen we dit boek op ons leven. We laten ons door de boodschap ervan raken. Een boeiende onderneming!

Ik had honger sluit naadloos aan bij het boek van vorig jaar: Mededogen als menselijke bestemming van Hein Stufkens. Eigenlijk blijven we bij het zelfde thema, maar het wordt concreter, het komt dichter bij ons zelf. Mattheüs 25 staat centraal.

Onze leesgroep is ondertussen zelf een ‘tocht van hoop’ geworden. We hebben ook geen vaste verblijfplaats. Steeds maar onderweg. Herinner je je? We begonnen in Gerkenberg (2000), maar trokken dan achtereenvolgens van Beernem (2001-2004), over Opwijk (2005-2006), naar het TPC Antwerpen (2007-2010), abdij Tongerlo (2011), kasteel Zellaer (2012-2014). En nu kunnen we zelfs niet op één plaats terecht voor de drie weekends! Het eerste en derde weekend zullen we te gast zijn bij de zusters Trappistinen van Brecht; voor het tweede wijken we uit naar Hof Zevenkerken in Ranst.

Eerste en derde weekend: Abdij van Nazareth, Abdijlaan 9, 2960 Brecht, deelnameprijs: 47€
Tweede weekend: Hof Zevenbergen, Kasteeldreef 22, 2520 Ranst, deelnameprijs: 67€

Inschrijving en informatie: 016-46 80 47, openhartmsc@telenet.be. Overschrijving op BE93 7340 2416 8567 KREDBEBB.
  
Deelname aan alle drie de weekends wordt vanzelfsprekend verwacht. Het aantal deelnemers is beperkt tot 12. Er wordt verondersteld dat je, thuis, de tekst een paar keer gelezen hebt. Vóór ieder weekend ontvang je werkbladen met vragen en opdrachten.