woensdag 30 oktober 2013

Verwachten: Terugblik Alleengaandenweekend oktober 2013

Met welke verwachting leef ik? Wat verwacht ik in mijn leven? Word ik verwacht? Sta ik open voor het onverwachte? Rond die vragen draaide het weekend. 

We werden verwacht en door de gastenpater hartelijk verwelkomd in het gastenkwartier van de abdij van Zevenkerken. Gesteund met het vertrouwen van pater Germaan hadden Jacqueline en ikzelf het weekend voorbereid op een mooie zomerdag op 30 juli. Dit keer kwamen we met een kleine groep samen. Vier mensen waren er ook graag bij geweest maar konden niet aanwezig zijn op dit weekend. Nicole en Jacqueline moesten de zaterdagvoormiddag naar een uitvaart van een collega of goede kennis in Torhout. Onze 'positieve' verwachtingen naar ons weekend toe, werden danig op de proef gesteld. ”Het is niet aangekondigd geworden in het parochieblad ... " schreef pater Germaan. "Maar we zullen er het beste van maken”.

Jacqueline had samen met Josée en Irène de gesprekszaal gezellig en uitnodigend opgefleurd. Rita uit Sint-Kruis, werd als nieuwe persoon verwelkomd. De meesten hadden al goed doordachte antwoorden op bovenstaande vragen op hun kaartje geschreven. Hun zelfgemaakt kaartje kon in een houdertje gezet worden. Het onderwerp was voor iedereen goed toegankelijk en zo waren we ook meteen al gestart in een open sfeer met positieve verwachtingen naar elkaar toe. 

In iedere ronde werd elk thema uitgediept. Jacqueline zorgde voor een klare uiteenzetting van de verschillende begrippen. We leerden de voor- en nadelen van de verwachtende en/of controlerende mens kennen. Ikzelf had heel veel situaties en/of voorbeelden bijeen verzameld en onderbouwd voor het tweede thema zodat iedereen zich aangesproken kon voelen in (de) verschillende dimensies van het leven. Van pater Germaan verwachten we steeds dat hij het thema verder uitdiept op een breder en ook christelijk vlak. De mensen die hem kennen, komen vol verwachting luisteren naar zijn passende verhalen die hij op een boeiende wijze kan vertellen. Mooie verhalen en beelden uit het de wereld verruimden ons beeld over 'verwacht worden'. 

Bij de vierde ronde trok pater Germaan de aandacht met het onbekende begrip 'serendipiteit'; het is de kunst om open te staan voor het onverwachte. Weet ook dat 'God vaak op het onverwachte moment komt'. 

Zaterdagavond werd ingevuld met het avondgebed van de paters van Zevenkerken. Daarna keken we verder naar een komische film. De regisseur slaagde erin om de verwachtingen van de mensen heel goed in beeld te brengen. Wie moe was na de goed ingevulde dag, was weer klaar wakker en ontspannen van het lachen bij de hilarische situaties in de film. 

De zondag sloten we af met het schrijven van een gebed omtrent onze verwachtingen, op een nieuw kaartje. In de eucharistie werden onze kaartjes van bij de start en van bij het einde samen op het altaar gezet. Daarna vroegen we de Heer de zegen om onze verwachtingen waar te maken.'s Middags konden we genieten van zelfgemaakte hapjes tijdens de receptie gevolgd door een mosselmenu bij de paters.

In de namiddag bezochten we het bijbelhuis. E.H. Bert Van Brabant gaf ons een goede inleiding zodat we met nieuwe verwachtingen het bijbelhuis konden verkennen. Ik werd getroffen door zoveel creatieve uitvoeringen om de bijbel uit te leggen. Na een goed gevuld weekend zijn we met een mooie herfstzon weer huiswaarts getrokken. 

MS