zaterdag 9 februari 2013

Kinder- en tienerbegeleiding: dankbare herinneringen


Als begeleidster van kinderen en tieners mag ik terugblikken op heel wat weekends en familieweken. Het is telkens een uitdaging om met de kinderen en tieners gedurende een aantal dagen op weg te gaan. In de eerste plaats wil ik de kinderen leuke en onvergetelijke momenten bezorgen. Animeren, spelletjes spelen en activiteiten uitwerken vormen het grootste deel van de taak als begeleiding. Hier houdt het voor mij niet op, het is veel méér dan dat. Deelnemen aan een weekend of familieweek is een bewuste keuze om uiting te geven aan mijn geloof. 

Het treft mij te zien hoe mensen hun geloof delen met elkaar en met hun kinderen. Dat dit in alle openheid kan plaatsvinden verwondert mij elke keer opnieuw. Hoe klein of sterk je geloof ook mag zijn, het krijgt er een plaats. Als begeleiding probeer ik een stukje van dat geloof aan de kinderen en tieners door te geven. Je wil hen iets meegeven van wat je zelf ervaart. Het doet altijd deugd te weten dat je gedragen wordt door een begeleidingsploeg van jonge mensen die dezelfde uitdaging aangaat. 

Daarnaast kies ik voor de warme sfeer. Als begeleiding zijn de dagen wat langer dan normaal en de nachten uitermate kort. Wanneer je 's morgens de kinderen ziet en ze vol verwachting uitkijken naar een nieuwe dag, dan voel ik dat die korte nachten de moeite waard zijn. Samen plezier maken en vrienden ontmoeten. Tot slot kies ik voor de mensen die aanwezig zijn. Mensen onthaasten en komen thuis bij elkaar. Een glimlach, tijd maken voor een ander en deugddoende woorden zijn voor mij een stimulans om als begeleiding verder te blijven groeien.

Op het einde van de familieweek of het weekend is de dankbaarheid van ouders heel groot. Door de aanwezigheid van begeleiding kunnen gezinnen deelnemen. Ik draai de rollen graag om. Als gezinnen zich inschrijven, krijg ik de kans om zoveel moois mee te maken.

Delphine Vervenne