maandag 23 juli 2012

Geloven (zo)als...: Familieweek 2012 in Fooleghem

Voor wie nog nooit heeft gehoord van Fooleghem: het is een onooglijk dorpje ergens in de Antwerpse Kempen. Maar de bewoners zijn erg hartelijk. Van 17 tot 21 juli vingen ze maar liefst veertien dolende gezinnen op. De jongsten kregen een stoomcursus Superheld van de plaatselijke VDAB. De volwassenen trokken zich regelmatig terug in een zaaltje of trokken de natuur in voor besprekingen die hen helemaal in beslag leken te nemen. Naar verluidt hadden ze het over geloven, en over figuren uit de Bijbel die voor hen een bijzondere betekenis hebben. De aangespoelde gezinnen bleken ook te beschikken over verbeeldingskracht en veel, zeer veel restjes stof. In een prachtig doek drukten ze uit hoe zij hun God ervaren.


 


 
 

Het was onze 51ste familieweek, in 31 jaar. Waar we eerder in 'eigen' huis, Gerkenberg Bree, en Open Hart Beernem, partij gaven, gebeurde dat nu voor de 8ste keer in Hoogstraten, internaat Spijker.

En ook nu zeggen we allen: de afwezigen missen toch iets! Of wat kregen wij veel!
Als je niet kunt geloven in de goedheid van de mens en dat er elke dag hoop is, en dat het de moeite waard is om op te staan omdat er minstens al vriendelijke mensen op je zullen toekomen, dan moet je erbij zijn. Het kan nog allemaal! Zoveel slechte dingen waarover we kankeren en ontgoocheld zijn, lijken helemaal opgedroogd in dit tijdelijk universum; het komt weer vanzelfsprekend aanwezig, de droom die ons - wie weet wel - bij elkaar terugbrengt en bij God. Omdat het ook de Zijn droom is. (Hij heette even Fooleghem of een huis, een heem van geloof, omgekeerd gespeld).

Door overtuigde sprekers en overtuigende boodschappen over geloven, over geloof en gezin, kinderen, over politiek en het engagement van de gelovige, gingen onze geesten en harten open: Marc Steen, thuis in KU en het seminarie in Leuven, en Ward Kennes, burgemeester in Kasterlee, leidden ons in.

Verwerking tijdens natuurtochtjes en gespreksgroepjes. Een heuse Bijbelquiz deed onze tanden knarsen - want, kent u de laatste woorden van Bijbel? Zeker? En weet u dat Noach de eerste dronken mens was? En dat Breughel wel blinden schilderde maar niet als tafereel uit het evangelie? Rode kaken dus. Daar zaten die Bijbelgeleerden te blozen.
Een wonder samengaan en samenspel van kinderen en ouders, 's morgens na het ontbijt, een tegen allen of beter allen tegen het uur met knappe opdrachten, en werken aan een familiedoekje over God en samengeweven aan een geloofsdoek, een echt patchwork-boodschap over Wie Hij is voor ons... De nieuwe MSC-kalender 2014 (ja!) zal het doek laten verder bestaan.

Drukte, dat zal wel met 67 mensen (onder wie 31 kinderen) in vakantiestemming, maar ook stilte en geen klein beetje: na een woorddienst een stille voettocht van een uur - met een appelhapje - naar een sober stemmig dorpkerkje op een dries met heerlijk gras en frisse bomen: we hebben ons daar nog twee uur stilte gegund, tijd aan God gegeven om ons iets te zeggen: Hij eindelijk (alleen) aan het woord... afgerond met de tafeldienst van de eucharistie; de daginvulling afgesloten met een Mariagroet van élk gezin en nog wel bij O.-L.-V. vh H. Hart in de begijnhofkerk van onze pleisterplaats.
Wat een creativiteit, zorg en geduld van de kinderbegeleidingsploeg! Als een saus die smaak geeft aan het hele familieweekgerecht: zonder zou het niet lukken! Dankjewel, jonge mensen, jongvolwassen vrijwilligers die zoveel geven en - in stilte - zoveel krijgen.

Als ik erover vertel, wordt mijn gehoor stil. Er trilt iets in die luisterende mensen die goed verstaan, een beetje missen en denken: waarom ik niet volgende keer?
COHMeer weten over de familieweken? Klik op het label 'familieweek' onderaan dit artikel. Stel je vragen via dit contactformulier: http://www.msc-vlaanderen.net/contact/page2.html