zaterdag 4 februari 2012

Voor wanneer het straks vasten wordt

Voor wanneer het straks vasten wordt en tijd om Broederlijk te Delen! Een kruisje maken, bewuster dan ooit en dus wetend wat je doet, kan een simpele stap naar Pasen zijn. Intussen zegenen we onszelf, zoals we een baby'tje zegenen, nog te klein om het zelf te doen, en een gestorven lichaam, bij het afscheid van iemand.

"Wanneer wij het teken van het heilig kruis gaan maken, brengen wij onze hand naar ons hoofd: dit betekent God de Vader, die van niemand voortkomt.
Wanneer wij de hand naar het midden van ons lichaam brengen, betekent dit zijn Zoon, onze Heer, die uit de Vader voortkomt en neergedaald is naar het lichaam van de heilige Maagd Maria.
Wanneer wij de hand van de ene schouder naar de andere brengen, betekent dit de Heilige Geest, die uit de Vader en de Zoon voortkomt.
Wanneer wij de beide handen samenvouwen, betekent dit, dat de drie Personen één enkele wezenheid zijn.
Wanneer wij een kruisteken op onze mond maken, betekent dit: in Jezus, onze Heiland en verlosser, is de Vader en de Zoon en de Heilige Geest, één God, onze Schepper en onze Heer.
"

Tot zover Ignatius van Loyola bij een kindercatechese.

Dus toch wel een oude tekst, maar heel actueel: geen kind heeft er moeite mee! Ook geen modern kind. Als jonge mensen voldoende tijd willen maken, een keer met een groot hart en nieuwsgierig, dan erkennen ze iets. God door Jezus Zijn Vader genoemd, Hij dus de Zoon, en samen zenden ze ons tot vandaag de dag de Heilige Geest, die van Hen. Het is lang niet (zo) gek.