zondag 12 februari 2012

55+ bron van vreugde: 'Het derde testament', 28 tot 31 mei 2012

Deze retraite is voor 'senioren': voor oudere en jongere ouderen. Je hoeft zelfs geen 55 te zijn. Ieder jaar zijn deze dagen weer een bron van grote vreugde. Om weer een jaar van te leven. Er is tijd voor vriendschap, inspirerende gebedsmomenten, doorleefde eucharistievieringen met veel zang, ontspannend en humoristisch samenzijn, heerlijke maaltijden,  te midden van een prachtige natuur...  

Dit jaar is de inspiratiebron het boek van Loed Loosen 'Het Derde Testament, de Bijbel verder schrijven'.  

Het Oude Testament en het Nieuwe Testament: met deze benamingen zijn we het meest vertrouwd. Maar de laatste tijd hoor en lees je vaak andere benamingen: het Eerste en het Tweede Testament. Daarmee wil men aangeven dat het Oude Testament niet verouderd is, en dat het Nieuwe onverstaanbaar blijft zonder de band met het Oude. Maar beide testamenten kunnen een licht werpen op ons eigen leven nu. 

De Bijbel gaat namelijk niet over vroeger, maar wil ons de ogen openen voor de realiteit van ons geleefde leven vandaag. In die zin kun je zeggen: wij komen zelf in die verhalen voor! Daarom gaat het uiteindelijk niet om het Eerste en Tweede Testament, maar om de vraag hoe die oude verhalen doorwerken in onze tijd en hoe ze ons beïnvloeden bij het schrijven van ons eigen levensverhaal. Want wij mogen het Bijbelverhaal als het ware verder schrijven: het Derde Testament. Dat mensen ook in onze dagen iets op het spoor komen en ervaren van het Mysterie van God, is allesbehalve afgesloten. Openbaring gaat nog steeds door. Dit boek is een poging om te laten zien hoe het oude Bijbelverhaal in ons eigen leven opnieuw werkelijkheid kan worden. Van tekst naar leven: zes teksten uit het Eerste en zes uit het Tweede Testament. 


Praktisch


Aankomst maandag 28 mei, om 16 uur koffie en kamers installeren, start om 17 uur
Einde donderdag 31 mei, om 15.30 slotviering, 16 uur koffie en vertrek


Ter Dennen, Sint-Pauluslaan 8, 2390 Westmalle


Financiële bijdrage: 140 euro (alles inbegrepen behalve dranken buiten de maaltijden en lakens, die eventueel kunnen gehuurd worden voor 7 euro), graag overschrijven vóór het begin van de retraite op BE93 7340 2416 8567, BIC: KREDBEBB met als mededeling: seniorenretraite 2012.


Begeleiding, informatie, inschrijving: Germaan Van Muylder, Dorpsstraat 26, 3360 Bierbeek, 016 46 80 47, openhartmsc@skynet.be. Vermeld bij je inschrijving je naam en adres.